We
leven allemaal in de illusie dat we unieke persoonlijkheden zijn. De
een heeft daar wat meer last van dan de ander. Ik vrees dat ik een
ernstig geval ben. Ik wilde per se niet in de voetsporen treden van mijn
vader, die hoofd catering was bij Shell. Boer, zoals een van mijn opa's
viel daarom dus ook af. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Dus
sta je op een bepaald moment voor een zaaltje met boeren aan de
veemarkt in Purmerend, diezelfde markt waar je als jongetje wel eens met
je opa was geweest. Dus loop je doodgemoedereerd tussen de karkassen in
een koelcel, bevindt je je in een restaurant meestal in de keuken en
ben je ongemerkt de hele dag bezig met koken, voedsel en vee. La forza
del destino in optima forma (de kracht van het lot).
Van nature geen stedeling
Kort
samengevat, meer Vrije Koe dan Vrije Wil. En is dat dan erg? Is het
erger dan je verdiepen in de planning en marketing van een
multinationaal scheepvaartconcern of het schrijven van een artikel over
nieuwe administratieprocessen van een onderwijskoepel. Ik denk dat ik de
vraag maar onbeantwoord laat.
Ik ben van nature geen
stedeling. Ik hou wel van het dorpse en nog veel meer van het
buitengebied. Toen ik daar eenmaal mijn huidige stek had gevonden
bedacht ik me dat het mooi zou zijn als je als consument je eigen koe,
varken of schaap zou hebben. Immers, dan weet je wat je eet en dan snap
je ook dat dat respect verdient. Dat was vijftien jaar geleden en dat
was een mooie gedachte die een mooie gedachte bleef. Af en toe werd ik
er weer aan herinnerd, bijvoorbeeld toen ik in Spanje bij de slagerij in
een heel klein dorpje posters zag voor een stierengevecht. Op die
posters stonden de stieren die later in de slagerij terecht zouden
komen. Die mensen wisten dus wat ze gingen eten.
Zoals mijn vader, zoals mijn opa
In
het najaar van 2010 attendeerde iemand me op Cynthia Bruining en De
Vrije Koe en niet veel later verscheen er een artikel in de Volkskrant
met als titel, 'Koop je eigen koe'. Voor mij was dat de aanleiding om
MijnKoeJouwKoe te beginnen, als aanvulling op De Vrije Koe. Immers
Cynthia had al een boer en een slager en een logistiek proces. Inmiddels
hebben we besloten tot een fusie, heeft Liesbeth zich bij ons
aangesloten, hebben we een stevig business plan geschreven, gaan we een
extra samenwerkingsverband aan (waarover later meer), neemt het aantal
boeren dat we bedienen gestaag toe en betrekken we binnenkort een
duurzaam kantoor/kookstudio/groepsaccommodatie in Sleeuwijk. Dan werk ik
dus letterlijk in een keuken - zoals mijn vader - en met koeien - zoals
mijn opa.
Lex
Dit verscheen eerder vandaag op devrijekoe.blogspot.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten