woensdag 9 februari 2011

Eetwijzer #1

SLUIPSUIKER
Betuttelen?
Afgelopen zondag de mogelijkheid gemist om prof. Jaap Seidell te spreken tijdens een wetenschapscafé in Gorinchem. Het thema was overgewicht en de rol van de overheid -ik vat het wat kort door de bocht samen... Is de overheid niet betuttelend bezig als ze zich met dit soort zaken gaat bezig houden?

Inderdaad, veel te betuttelend: mensen mogen zich best bewust dood eten, zoals ze ook best helmloos mogen motorrijden, geen veiligheidsgordel om hoeven, dronken achter het stuur mogen kruipen en onverzekerd mogen autorijden. Het probleem is echter dat iedereen wel weet, dat rijden zonder gordel levensgevaarlijk kan zijn, maar dat bijna niemand weet wat hij eet.

UNFAIR TRADE
Fabrikanten vinden dat wel fijn, want zo kunnen ze ongestoord dure ingrediënten vervangen door goedkope subsituten en m.n. suiker en zout. Van de overheid mogen ze ongestoord de suggestie wekken dat er bosvruchten zijn gebruikt (0,05% aardbeiensap), water toevoegen met varkenseiwit (kipfilet 300 gr voor de prijs van 400 gr!), kaas vervangen door een chemische substantie en claimen dat mayonaise met bijna 20% suiker een gezonde keuze is.

Diezelfde overheid legt wel geduldig uit dat roken slecht voor ons is en verplicht fabrikanten zelf hun verpakkingen te ontsieren met deprimerende teksten. Alsof er überhaupt nog een roker te vinden is die dát niet weet... De tabaksindustrie ondergaat dit gelaten, want die weten ook wel dat dit geen enkel effect heeft op de verkoopcijfers.

Enge-NUMMERS
Het probleem is dat te veel mensen geen idee hebben waar ze zo dik van worden. Moeders denken er goed als ze een vloeibaarontbijtdrankje kopen voor hun kinderen. Er staat toch op dat het een bewuste keuze is? Ook deze drankjes bevatten vaak bijna 20 gram suiker per 100ml. Natuurlijk staat het allemaal keurig op de verpakking, maar dan wel in heel kleine lettertjes.

Overgewicht begint zoetjesaan een volksziekte te worden. Dat deze epidemie vooral laag opgeleiden en allochtonen treft mag geen verbazing wekken. Het zijn juist deze mensen die relatief veel gemaksvoedsel en snacks consumeren en die vaak ook slecht geïnformeerd zijn. Mijns inziens is er helemaal geen sprake van betutteling als de overheid hier haar verantwoordelijkheid neemt.

Hoe? Zoals we video's voorzien van een serie simpele labels om aan te geven dat de inhoud schadelijk kan zijn voor de consument, zo kan dan ook voor voedsel. Dat is geen betutteling, want zoals het iedereen vrij staat films te huren met onwelvoeglijke taal, seks en geknok, zo mogen mensen ook junkfood kopen. Maar als ze junkfood kopen, dan moet dat wel duidelijk zijn. Daar heeft de overheid een rol als beschermer van de burger.