zaterdag 27 juni 2015

Gevulde puntpaprika's met feta en champignons

    Gefüllte Paprikaschote mit Champignons und Feta
  • 2 rode puntpaprika's
  • 80 g kleine champignons
  • 150 g fetakaas
  • 40 g zoete maiskorrels uit blik, glas of diepvries
  • 40 g groene olijven zonder pit
  • 50 g kruidenboter (zelf gemaakt door knoflook, peterselie zout en peper met wat citroensap en/of zest door de zachte boter te roeren en daarna te laten opstijven in de koeling
  • versgemalen zwarte peper
  • olie om het rooster mee in te vetten

  • De paprika's wassen en in de lengte halveren zodat u een schuitje krijgt. De kern en de zaadjes verwijderen. In water met voldoende zout ongeveer vijf minuten koken, afgieten en uit laten lekken.

    De champignons goed schoonmaken en in plakjes van 3 à 4 mm snijden of in kleine blokjes (brokjes) snijden. De feta in dobbelsteentjes van 1cm snijden en de olijven halveren.

    De paprikahelften vullen met de de feta, mais, en olijven, op een matig vuur met gesloten deksel roosteren boven houtskool op een rooster dat u vooraf heeft ingevet en met zwarte peper bestrooid. 

Spareribs met appel/koolsalade

Spareribs
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagelen
  • 3 kg ongekruide, goed bevleesde spareribs, opgedeeld in stukken met twee ribben
  • zout
  • 1 theelepel pimentkorrels
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels (heel)

Marinade
  • 250 g Tomatenketchup
  • 6 eetlepels olie
  • 12 eetlepels lichte sojasaus
  • 4 eetlepels Worchestershiresauce
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 2 theelepel paprikapoeder zoet
  • 4 eetlepels gemalen gember 
  • 8 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen kummel
  • 2 theelepel gemalen zout 
  • 1/2 theelepel gemalen peper

Appel-koolsalade
  • 1 wortel
  • ½ courgette
  • 1 appel
  • 300 g jonge witte kool
  • 50 ml groentenbouillon
  • 1-2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 4 theelepel olijfolie
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • milde chilipoeder
  • suiker
  • 1-2 eetlepels fijngehakt peterselieblad
Grillen: Schuhbecks Spareribs mit Apfel-Kraut-Salat
De uien schillen en laurier en kruidnagel in de ui steken. De spareribs in een grote pan met zout water doen, de ui erbij en 40-45 minuten tegen de kook aan houden. Voor de marinade de ketchup met olie, sojasaus, worchestershiresauce, gerookte paprikapoeder, zoete paprikapoeder, gember, knoflook, chili, kummel, kruiskummel en saus door elkaar roeren.

De barbecue tijdig aansteken en inrichten voor indirect roosteren.

De spareribs uit het hete water halen, met de marinade bestrijken en het rooster leggen. Rooster ze in 20 tot 30 minuten bruin en knapperig.

Voor de salade de wortel schoonmaken en schillen, zo de courgette schoonmaken, de appel in vieren delen, klokhuis verwijderen en schillen. De groenten en de appel in smalle reepjes snijden. Maak de witte kool schoon, verwijder het narde binnendeel en rasp hem.

Maak de dressing voor de salade door bouillon met de azijn en de mosterd in een hoge mengbeker doen, giet de twee soorten olie erbij en trek de staafmixer er doorheen. Breng op smaak met zout, peper, wat chilipoeder en suiker. Giet de dressing over de salade, doe er gehakte peterselie over en werk alles lekker door, proef nog even na en breng het eventueel verder op smaak. Geef de salade tien minuten de tijd voor het serveren. 

woensdag 24 juni 2015

Lies, damn lies, statistics and infographics

We moeten ineens allemaal aan de infographics... ja, we hebben haast, lijden ernstig onder infostress en dus moet het allemaal behapbaar worden gemaakt. Dus proppen we heel veel informatie in een plaatje, maar we versimpelen het wel een beetje, want anders blijft het maar stress opleveren.

Maar, om maar weer even op het Engels terug te vallen, there is no such thing as a free lunch. Anders gezegd, als het complex is, dan is het complex. Zoals je informatie overzichtelijk kunt verbeelden, zo kan je het ook overzichtelijk verwoorden. En omgekeerd, als het plaatje overzichtelijker blijkt dan het praatje, dan klopt er iets niet.

Godsammekrakepitte
Bijvoorbeeld een heldere infographic over het eten van vlees van Nudge. Na één korte blik met een geloken oog is duidelijk dat we massaal aan de kip moeten en de koeieneters zijn de nieuwe hummerchauffeurs. Want godsammekrakepitte die rotkoe consumeert wel 15.500 liter water voor 1 (één) kilo vlees. En dan al dat kostelijke veevoer, hadden we veel beter zelf meteen kunnen opeten of aan de kippen kunnen voeren, want dat zijn echte conversiekampioenen.

Orwell schreef het reeds, "All cows are equal but some cows are more equal than other". Dus gingen we de discussie maar eens aan. Geldt dit dan ook voor de koeien van Kees en Kees? Want de een doet het biodynamisch met dubbeldoelkoeien in de polder en de ander zet ze in als begrazers van natuurgebieden. Dus al het voer dat ze eten groeit zonder hulp van buitenaf.

Ja, als u het zo bekijkt..
Trouwens hoe zit het met dat water? Die dieren lopen toch gewoon in polders die drooggemalen moeten worden. 'Ja, nee het is een gemiddelde en dat water zit vooral in het voer.' Dus je hebt ook koeien die veel beter zijn dan de gemiddelde kip? 'Ja, als u het zo bekijkt....' Bedoelt u ja of nee? Waarom staat er niks over preventieve antibiotica, daarop scoort de kip niet best, zoals ze ook niet hoog scoren op dierenwelzijn qua gemiddelde kip dan. Was wel een nuttige kolom geweest..

Met de kolom landgebruik (niet in ons plaatje opgenomen) hadden ze ons tuk. Die koe heeft wel anderhalve hectare nodig en die kip maar 1/29ste A4-tje en een kippenstal is veel mooier dan een weiland. Dus als u al dacht dat statistieken verneukeratief zijn, de infographic is pas echt erg.

woensdag 10 juni 2015

Moraalridders met vork en mes

Dat we zo af en toe onze afkeuring uitspreken over bepaalde zaken wordt ons niet altijd in dank afgenomen. We zouden elitaire moraalridders zijn. Dat snappen we nooit zo erg, van ons mag u eten wat u wilt, maar wij verbazen ons vaak over bepaalde producten. Over producten met ambachtelijke namen die suggereren dat het rechtstreeks van een boer afkomt die niet alleen met een accent spreekt, maar zo ook schrijft. Zulke boeren zijn wij nog nooit tegengekomen en bovendien komt dat spul gewoon uit een fabriek.

Niet dat we wat tegen fabrieksspul hebben, maar we kunnen niet goed tegen foodmultinationals die de suggestie wekken dat hun fabrieksvoer hoogstpersoonlijk door lieftallige jonge dames in antieke keukens wordt samengesteld. Zo lazen we net weer over ambachtelijke Pepsi Cola, uit de tap en zo blijven we ons verbazen.

Géén zuurpruimig stukje
Maar voor u nu denkt dat dit een zuurpruimig stukje wordt, de aanleiding voor deze oprisping is vrolijkstemmend. FOODbazar heeft weer een nieuwe deelnemer, uit Armenië ditmaal. Een behoorlijk onbekend stukje van de wereld met imposante bergen, intrigerende kastelen, een roerige geschiedenis en een onbekende keuken.

Noach Delights haalt er producten vandaan die met name worden gemaakt van lokaal fruit zoals moerbeien, gele kersen, vijgen en kweepeer. Daarnaast doen ze veel met walnoten (rijpe en groene). Simpele topkwaliteit en erg lekker bij een mooi stuk boerenkaas of simpelweg door de yoghurt. Die wordt daar dan in één klap culinair van. Wij waren in elk geval erg onder de indruk van onze eerste indrukken van de confitures en de producten op siroop.

Moraalridder-alert
Eigenlijk waren we dusdanig onder de indruk dat we - moraalridder-alert! - van mening zijn dat je deze spullen niet moet combineren met fabrieksyoghurt. Probeer gewoon een keer de yoghurt van Zuivelboerderij Kuiper, die is niet schenkbaar, blijft gewoon in de fles hangen, heeft een mooie ronde gelaagde smaak en dat komt omdat deze yoghurt op de ouderwetse manier wordt gemaakt. Dus met een startercultuur, in de fles, door de met melkzuurbacteriën geënte melk te verwarmen en de natuur haar werk te laten doen. Fabrieksyoghurt is in principe altijd dunvloeibaar omdat het verpompbaar moet zijn en dat proef je.